Hersenwerkles

Een opkomende activiteit voor paard & mens, waarbij de zintuigen van het paard optimaal gebruikt worden tijdens het zoeken van voer in, op en door verschillende attributen zoals een snuffelmat. Als gedragsadviseur en hersenwerk-fan laat ik jou hier dan ook graag kennis mee maken!

Waarom hersenwerk?

Hersenwerk is het zoeken naar voertjes op, in en onder alsmaar nieuwe attributen met verschillende texturen. Bij het zoeken gebruiken paarden hun zintuigen; ruiken, voelen, zien, proeven en afhankelijk van het spelvorm zelfs horen en & evenwicht! Hersenwerk bootst foerageren na in een compact spel en met menselijke producten, wat ze leert omgaan met deze prikkels. Het triggert het zoeksysteem in de hersenen, wat bijdraagt aan meer emotionele veerkracht bij het verwerken van alledaagse prikkels. Paarden zijn van nature vluchtdieren, maar dit betekent niet dat ze geen

vermogen hebben om nieuwsgierig te zijn naar nieuwe prikkels en hierbij op onderzoek te gaan. Uit de praktijk is gebleken dat paarden die zelf hun zoek- en spelsysteem gebruiken op het moment dat ze iets nieuws ervaren, minder angst en frustratie ervaren! In de hersenen is het zo dat bepaalde emoties elkaar counteren; woede en angst staan elkaar loodrecht tegen zoeken en spel. Paarden die veel frustratie (woede) en angst ervaren, hebben er dus veel baat bij om de positieve emotiesystemen te activeren! Maar hey, is jouw paard al braaf en stoer? Ook dán is hersenwerk een verrijkende activiteit voor jullie beiden!

Hoe te beginnen?

Bij hersenwerk is het ontzettend belangrijk dat we frustratie en spanning voor zijn; in de kern moet hersenwerk ontspannend zijn voor het paard en willen we de spanningsboog en comfortzone langzaamaan vergroten.

Dit doen we door op level 0 te beginnen, altijd! In de introductieles leg ik jou uit hoe dit werkt en waarom dit zo belangrijk is. Daarnaast leg ik je ook uit hoe je dit gradueel kan op gaan bouwen, aan de hand van de signalen die je paard jou laat zien. Hier krijg je ook een handout over mee, zodat je altijd terug kan vinden hoe de vork in de steel zit!

Daarnaast moeten we niet vergeten dat we hersenwerk SAMEN met ons paard doen; het paard doet dit niet alleen; dat is omgevingsverrijking! Dus hoe ga jij je paard hierin begeleiden? Hoe creëer je een fijne comfortzone en welke tips & tricks zijn er om jezelf ook zo relaxed mogelijk in het spel te houden?

Vliegen jij en jouw paard door de ‘levels’ heen? Dan ga ik jou verdieping geven op het verbreden van hersenwerk. Want hoe kan jij uiteindelijk zelf een spel verzinnen en waar let je op? Dat leer ik je súper graag!

Ben jij klaar om dit eens met jouw paard te proberen en zelf meer kennis rondom gedrag op te doen?

Neem contact op!

FAQs

Kan ik dit met mijn jonge/oude paard doen?

Ja! Het mooie aan hersenwerk is dat elk paard op iedere leeftijd op zijn of haar manier kan instappen in het spel. Jonge paarden kunnen op deze manier bijvoorbeeld al een bepaald concentratievermogen ontwikkelen die weer positief effect heeft op opbouwende training. Oudere paarden die bijvoorbeeld minder ‘in het werk’ staan kan je met hersenwerk mentaal uitdaging geven zonder fysiek té inspannend aan de slag te gaan. En laten we niet vergeten dat juist paarden tussen circa 4 en 15 jaar ook juist dat beetje afwisseling kunnen gebruiken!

Mijn paard heeft een blessure/revalidatie, kan ik dan wel hersenwerk doen?

Uiteraard is het belangrijk om in gevallen van blessure en revalidatie te kijken naar de geschikte opties, omdat je geen schade wil verergeren of doen ontstaan. Echter is het mooie aan hersenwerk dat het maatwerk is! Voor iedere combinatie kan de lesinhoud worden aangepast naar geschiktheid, door bijvoorbeeld op hoogte te gaan werken om gewichtsverschuiving naar de voorhand te voorkomen. Ideaal om je paard in tijden van gecontroleerde beweging en pijn of ongemak toch extra mentale uitdaging te kunnen geven en positieve emoties te stimuleren.

Wat als mijn paard te schrikachtig is en niets durft?

Hersenwerk wordt op zo’n manier geïntroduceerd dat je ónder een bepaald stressdrempel blijft van jouw paard. Je gaat samen in ontspanning en minimale frustratie of angst op zoek naar focus. Daarom is het ook ontzettend belangrijk om je paard niet direct in het diepe te gooien met een mega-superdeluxe-snuffelmat. Je gaat pas aan de slag met attributen als het paard content is met alleen al een yogamat of handdoek en dit herken je aan de signalen die ik samen met jou ga doornemen en bestuderen tijdens de sessie.

Het mooie aan hersenwerk is dat het paarden helpt om in een positief emotiesysteem te komen en te blijven, namelijk het zoeksysteem en spelsysteem. De naam zegt het eigenlijk al; het zoeksysteem zorgt ervoor dat paarden op onderzoek uitgaan, durven te ondernemen en zo verder ontwikkelen. Het spelsysteem daarentegen zorgt voor plezier in zowel beweging als sociale interactie. Dit staat direct tegenover de emoties woede en angst in de hersenen. Het overpowered dus feitelijk de negatieve emoties en zorgt er kort door de bocht uiteindelijk voor dat je paard gelukkiger is en dus ook stoerder wordt. Je geeft ze het vermogen zelf hun puzzeltje op te lossen en dit zorgt ervoor dat ze in het dagelijkse leven beter prikkels kunnen verwerken. Ideaal dus, júist voor een schrikkerig paard.

Wat heb ik zelf nodig?

Voor de introductiesessies heb ik verschillende snuffelspullen die we kunnen gebruiken om een paard kennis te laten maken met hersenwerk, maar vaak is bijvoorbeeld een handdoek al uitdagend genoeg de eerste keer/keren. Ik kan je natuurlijk 100% aanraden om te experimenteren met de attributen en zelf leuke dingetjes in huis te halen. Sommige paarden vinden het heerlijk om hersenwerk op boeghoogte te doen, waar andere paarden (zoals Azumar) het juist fijn vinden om te verdwalen in een grote mat op de grond!

Wat voor voer moet ik gebruiken?

Voor de introductiesessies neem ik voer mee. Verschillende paarden betekent ook verschillende voorkeuren; ik kan dus niet altijd garanderen dat mijn voer in de smaak valt, zeker bij picky-eaters. Het liefst en vaakst gebruik ik grasbrokjes of andere simpele voertjes. Deze zijn niet zo groot en hebben ook geen gekke, suikerrijke ingrediënten. Heb jij een lastige eter? Communiceer dit met mij en dan kijken we samen naar een geschikte keuze!

Bied jouw paard

veerkracht!